ممکن است ترشحات مقعد آبکی یا ژله مانند و شفاف، سفید، زرد، صورتی یا قهوهای باشد. برای مثال، یک فرد ممکن است متوجه خروج ترشحات به شکل مخاط، چرک یا خون در مدفوع یا لباس زیر شود. در ادامه با درمان لیزر همراه باشید تا با علتها و نحوه درمان این عارضه آشنا شوید.
ترشح مقعد چیست؟
به هر مادهای غیر از مدفوع که از رکتوم خارج شود، ترشح مقعدی گفته میشود. علل بالقوه زیادی برای عفونت و ترشح رکتوم وجود دارد، از جمله بیماریهای گوارشی، بیماری های مقاربتی و عفونت های مرتبط با روده و این ترشحات مقعدی میتواند از نظر رنگ، ظاهر و قوام متفاوت باشد.
علت ترشحات مقعدی
برخی از شرایط شایع که ممکن است منجر به تشکیل عفونت و ترشحات مقعدی شود:
هموروئید
هموروئید از علل نسبتاً شایع عفونت مقعد است. بواسیر یا هموروئید که همان سیاهرگهای متورم در داخل یا اطراف راست روده یا مقعد هستند.
هموروئید خارجی در زیر پوست اطراف مقعد ایجاد میشوند، در حالی که هموروئید داخلی در داخل بافت پوشاننده روده و رکتوم ایجاد میشوند. هموروئید میتواند منجر به خونریزی و ترشح از رکتوم شود. برخی دیگر از علائم رایج هموروئید عبارتند از:
- خارش مقعد
- ناراحتی، درد یا درد در ناحیه مقعد
- توده یا تورم در ناحیه مقعد
- احساس سوزش در مقعد
- مدفوع خونی، با یا بدون درد
برای آشنایی با روشهای درمان هموروئید به مطلب مربوطه مراجعه کنید.
بیماری التهابی روده
بیماری التهابی روده به گروهی از شرایط اشاره دارد، که شامل التهاب مزمن دستگاه گوارش (GI) میشود. اشکال اولیه IBD شامل بیماری کرون و کولیت اولسراتیو است. علت دقیق IBD ناشناخته باقی مانده است، اما محققان بر این باورند که عوامل زیر ممکن است در این شرایط نقش داشته باشند:
- پاسخ های ایمنی نامناسب
- ژنتیک
- داشتن یک رژیم غذایی پرچرب
- استرس عاطفی یا فیزیکی شدید یا مداوم
- برخی داروها مانند آنتی بیوتیک ها، قرص های ضد بارداری و داروهای ضد التهابی
- علائم شایع IBD شامل اسهال، درد شکم و مدفوع حاوی خون، چرک یا مخاط
بیماری التهابی روده خود باعث ترشح رکتوم نمیشود، اما میتواند منجر به فیستول و آبسه در نزدیکی راست روده شود که اغلب عفونت مقعد ایجاد میکند.
آبسه یا فیستول مقعد
آبسه مقعدی یک کیسه عفونی و پر از چرک است. هنگام تجمع چرک و عفونت در غدد مقعدی، آبسه مقعدی ایجاد میشود. علائم این عارضه عبارتند از:
- ترشح یا خونریزی مقعدی
- تورم، درد یا حساس شدن پوست در ناحیه مقعد
- یبوست
- خستگی
بدون درمان آبسه، ممکن است عفونت مقعد به بافت اطراف گسترش یابد و در برخی موارد، تونلی بین آبسه عفونی و سوراخی در پوست ایجاد کند. این مسیر ایجاد شده به عنوان فیستول مقعدی شناخته میشود. درمان فیستول مقعدی فقط با جراحی و لیزر امکانپذیر است و علائم این بیماری عبارتند از:
- درد شدید مقعد، به ویژه در هنگام اجابت مزاج
- خونریزی یا ترشح مقعدی
- تب
- خستگی
عفونتهای مقاربتی
عفونتهای مقاربتی (STIs) میتوانند از ناحیه تناسلی یا از طریق رابطه مقعدی به راست روده سرایت کنند. برخی از بیماریهای مقعدی که میتوانند ناحیه مقعد را تحت تاثیر قرار دهند، عبارتند از:
- سوزاک
- زگیل تناسلی
- کلامیدیا
- سیفلیس
- ویروس پاپیلوم انسانی
- ویروس هرپس سیمپلکس نوع ۲
برخی از علائم رایج STI در ناحیه مقعد ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تحریک یا خارش که بر ناحیه مقعد تأثیر می گذارد
- تورم، درد یا حساسیت در ناحیه مقعد
- ترشحات مقعدی
- درد، خونریزی یا هر دو در حین اجابت مزاج
- رشد غیر طبیعی پوست، تاول، یا زخم های باز روی مقعد یا نزدیک آن
پروکتیت
پروکتیت وضعیتی است که با نیاز مداوم یا مکرر به تخلیه روده مشخص میشود. درد رکتوم، درد شکم و مدفوع خونی از علائم شایع این بیماری هستند. گاهی اوقات، اگر فیستول یا اسهال غیرقابل کنترل وجود داشته باشد، ترشحات رکتوم نیز ممکن است وجود داشته باشد.
عوامل زیر میتوانند باعث ایجاد پروکتیت شوند:
- بیماریهای مقاربتی
- بیماریهای ناشی از غذا و سایر عفونتها
- IBD
- آسیب به مقعد یا راست روده
- آنتی بیوتیک های خاص
- سابقه پرتودرمانی
شقاق مقعد
شقاق مقعدی به معنی ایجاد شکستگی یا پارگی در غشای مخاطی مقعد است و عمدتاً به دلیل یبوست ایجاد میشود که منجر به زور زدن برای دفع مدفوع سفت و بزرگ میشود. اگر زخم شقاق به موقع درمان نشود، عفونت کرده و میتواند باعث خروج ترشحات مقعدی شود.
مطلب مرتبط: شقاق چیست؟
علائم فیشر شامل درد و خونریزی در حین و بعد از اجابت مزاج است. ناراحتی و مشکل در دفع مدفوع و یک پارگی قابل مشاهده، شبیه یک ترک در بافت مقعد که ممکن است دارای ترشحات بدبو باشد. تشخیص این بیماری از طریق معاینه فیزیکی انجام میشود.
درمان شقاق در درجه اول شامل تسکین یبوست و فشار ناشی از آن با افزودن فیبر و مایعات بیشتر به رژیم غذایی است و با خیساندن در حمام گرم و تمیز کردن آرام بافتهای مقعد، تحریک مقعد را کاهش دهید. در برخی موارد ممکن است کرم یا شیاف دارویی تجویز شود.
عفونتهای قارچی مقعد در زنان و مردان
عفونت قارچی زمانی ایجاد میشود که قارچ کاندیدا که نوعی مخمر است، به طور غیرقابل کنترلی روی سطح پوست یا در غشاهای مخاطی داخل بدن رشد میکند. افراد ممکن است در هر نقطه از بدن خود دچار عفونتهای قارچی شوند، از جمله دهان، گلو، واژن، آلت تناسلی یا مقعد.
عفونت قارچی مقعد در زنان و مردان اغلب باعث خارش شدید و مداوم مقعد میشود. افراد میتوانند عفونتهای مخمری مقعدی را با داروهای ضد قارچ بدون نسخه یا داروهای تجویزی درمان کنند.
سرطان مقعد
سرطان مقعد یک نئوپلاسم یا تومور است که در بافتهای مقعد رشد میکند. تومور ممکن است بدخیم (سرطانی) یا خوش خیم (غیر سرطانی) باشد. بیشتر سرطانهای مقعد با ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV مرتبط هستند. با این حال، بسیاری از افراد ناقل HPV هستند و هیچ گونه علائم یا بیماری ندارند.
بیشترین آسیب پذیری در مردانی است که با مردان تماس جنسی دارند. زنانی که سرطان دهانه رحم داشته اند؛ و هر کسی که مقاربت مقعدی داشته، زگیل مقعدی داشته یا HIV مثبت است. سیگار کشیدن و کاهش ایمنی نیز از عوامل موثر هستند.
علائم این عارضه شامل خونریزی جزئی مقعد و خارش است که ممکن است به هموروئید نسبت داده شود. همچنین درد یا پری در ناحیه مقعد و عفونت و ترشحات مقعدی غیر طبیعی هم از سایر علائم هستند. مهم است که با مشاهده این علائم به پزشک مراجعه کنید تا در صورت نیاز، درمان در اسرع وقت آغاز شود.
درمان ترشح مقعد
در اکثر موارد، ترشح مخاط مقعد گذرا است (مثلاً موقت و کوتاه مدت) و خود به خود برطرف میشود. ترشحات اغلب بر اثر عفونت ایجاد میشود و قبل از اقدام به درمان عفونت مقعد، باید علت و منشا آن تشخیص داده شود. درمانها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- استفاده از آنتی بیوتیک برای عفونت مقعدی
- تغییر رژیم غذایی و شیوه زندگی برای کاهش مشکلات گوارشی
- کرمها و پمادهای تجویزی برای بواسیر و شقاق اولیه و جراحی در صورت مزمن شدن بیماریها
- داروها برای درمان بیماریهای خاص دستگاه گوارش مانند کولیت اولسراتیو و بیماری کرون
- جراحی برای رفع مشکلات خاص روده