جوش مقعد

جوش مقعدی چیست؟عکس و [درمان؛ خانگی و جراحی]

در این مقاله از درمان لیزر به بررسی علت، علائم و درمان جوش‌ داخل و اطراف مقعد می‌پردازیم. همچنین سایر علل رشد زائده‌های شبیه به جوش در اطراف مقعد مانند هموروئید، آبسه و زگیل را بررسی می‌کنیم. این‌ها می‌توانند شبیه جوش‌ها به نظر برسند اما به مراقبت‌ها و روش‌های درمانی متفاوتی نیاز دارند.

جوش مقعد چیست؟

وقتی از جوش مقعد صحبت می‌شود، یعنی شما یک برآمدگی دردناک و قرمز رنگ (درست شبیه به جوش‌های صورت و سایر نواحی بدن) در ناحیه مقعد یا حتی داخل آن احساس می‌کنید. ایجاد جوش در مقعد یک مشکل شایع است که معمولا به دلیل وجود باکتری یا عفونت و غیره اتفاق می‌افتد. جوش‌ها در این ناحیه می‌توانند آبکی و بدون درد یا چرکی و دردناک باشند.

احتمالا شما گاهی هم برای درمان جوش صورت و بدن خود از درمان‌های موضعی و بدون نسخه استفاده می‌کنید. جوش‌های ناحیه مقعد معمولا بعد از مدتی و با رعایت بهداشت از بین می‌روند.

اما در صورت نیاز به درمان توصیه می‌کنیم قبل از استفاده از دارو برای درمان جوش مقعدی، ابتدا با پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید که این دارو برای استفاده در اطراف مقعد بی خطر است.

عکس انواع جوش‌های مقعد

علت جوش مقعد

علل مختلفی می‌تواند منجر به ایجاد جوش مقعد شود که برخی از آن‌ها به شرح زیر است:

  • تعریق زیاد
  • اصطکاک به دلیل پوشیدن لباس‌های زیر تنگ و نامناسب
  • نشستن زیاد
  • مشکلات هورمونی
  • برخی از روش‌های اصلاح مثل اپیلاسیون
  • بهداشت ضعیف
  • عوامل خارجی مثل شوینده‌های نامناسب
  • رژیم غذایی مضر

انواع جوش مقعد

جوش‌های مقعد معمولاً همان نوع جوش‌هایی هستند که افراد در سایر قسمت‌های بدن خود مانند صورت مشاهده می‌کنند و می‌توانند با اشکال مختلف ظاهر شوند، از لکه‌های کوچک گرفته تا کیست‌های قابل توجه که اصطلاحات رایج آن‌ها به شرح زیر است:

کومدون‌های بسته یا جوش‌های سرسفید: برآمدگی‌های همرنگ پوست افراد یا کمی روشن‌تر هستند و زمانی ایجاد می‌شوند که باکتری‌ها منافذ را مسدود کنند.

کومدون‌های باز یا جوش‌های سر سیاه: پوست اطراف جوش سرسیاه مقعد معمولاً طبیعی به نظر می‌رسد، در حالی که مرکز آن تیره تر از ناحیه اطراف است.

پوسچول: برخی از جوش‌های مقعد هم چرکی هستند که پزشکان به آن‌ها پوسچول می‌گویند. گاهی اوقات افراد متوجه یک مرکز زرد یا سفید می‌شوند.

پاپول‌ها: اگر جوش مقعد ملتهب، متورم یا با سطحی زبر باشد، ممکن است فرد پاپول‌هایی روی مقعد داشته باشد.

(آبسه مقعدی): آبسه توده‌های بسیار بزرگ و دردناک و به رنگ قرمز یا سفید هستند که در عمق پوست قرار دارند. این توده ها اغلب با چرک پر می‌شوند و معمولاً در لمس نرم هستند. کیست‌ها شدیدترین نوع جوش‌های مقعد هستند و ممکن است فرد برای درمان آنها نیاز به مداخله جراحی داشته باشد.

ندول‌ها: جوش‌هایی هستند که به عمق پوست نفوذ می‌کنند و ممکن است جای زخم باقی بگذارند.

بیشتر بخوانید: آبسه مقعد چیست؟

بیماری‌هایی که با جوش مقعدی اشتباه گرفته می شوند

هنگامی که پزشکان برجستگی روی مقعد را بررسی می‌کنند، به جز جوش سایر عوامل احتمالی ایجاد آن را در نظر می‌گیرند. زیرا جوش ممکن است به دلیل شرایط دیگری ایجاد شده باشد که علائم مشابهی دارند. سایر دلایل ایجاد برآمدگی در مقعد عبارتند از:

آبسه یا فیستول مقعد

آبسه مقعدی عفونت حاد حفره‌ای در نزدیکی مقعد یا راست روده است و زمانی اتفاق می‌افتد که غده مقعدی با باکتری، مدفوع و اجسام خارجی مسدود می‌شود. اگر برآمدگی نسبتا سفت و ملتهب و حساس به لمس در ناحیه مقعد احساس می‌کنید احتمالا دچار آبسه مقعدی شدید.

عکس آبسه مقعدی

مهم است که آبسه را با جوش مقعد اشتباه نگیرید. زیرا عدم درمان به موقع این عارضه و پیشرفت عفونت در زیر پوست، می‌تواند تبدیل به فیستول شود. فیستول مقعدی اتصال دو عضو از مقعد از طریق یک تونل عفونی است. از علائم این عارضه می‌توان به ایجاد حفره در اطراف مقعد و خروج ترشحات چرکی از آن اشاره کرد. تنها راه درمان فیستول جراحی و لیزر است.

مطلب پیشنهادی: درمان فیستول

بواسیر یا هموروئید

هموروئید همان تورم و بزرگ شدن بافت داخل و اطراف مقعد است. آنها ناشی از وریدهای آسیب دیده در راست روده و مقعد هستند و ممکن است داخلی یا خارجی باشند. بر اساس مقاله‌ای در مجله جهانی گوارش، بواسیر بسیار رایج است و حدود ۷۰ درصد از مردم را در برهه‌ای از زندگیشان تحت تأثیر قرار می‌دهد.

بواسیر یا هموروئید

بنابراین ممکن است برآمدگی که مشاهده می‌کنید ناشی از بواسیر باشد، نه جوش مقعد. البته این بیماری معمولا به علائم دیگری مثل خونریزی مقعد، خارش و سوزش همراه است که به تشخیص کمک می‌کند. 

مطالب پیشنهادی: درمان بواسیر با لیزرعمل جراحی هموروئید

برچسب یا تگ پوستی

برچسب‌های پوستی مقعد مجموعه‌ای از پوست اضافی در اطراف مقعد هستند. یک برچسب ممکن است شبیه یک توده کوچک یا تجمع بافت پوست در ناحیه مقعد باشد. تگ‌های پوستی معمولا بدون درد و علائم هستند و برخلاف جوش‌های داخل و اطراف مقعد درد ایجاد نمی‌کنند.

آن‌ها معمولاً علائمی ایجاد نمی‌کنند، اما ایجاد اصطکاک بیش از حد می‌تواند باعث ناراحتی یا خونریزی خفیف شود. افراد معمولا نمی‌توانند تگ‌های پوستی شدید را در خانه درمان کنند. این ضایعات نیاز به مراقبت پزشک یا متخصص پوست دارند.

زگیل مقعد

زگیل مقعد رشد زائده‌هایی در داخل و اطراف مقعد است که در نتیجه عفونت و ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می‌شود. این عارضه نوعی زگیل تناسلی است که با برقراری رابطه جنسی به راحتی به شریکتان منتقل می‌شود.

زائده‌های زگیل‌ مقعد می‌توانند کوچک باشند (به اندازه ۵ میلی‌متر یا کمتر) یا می‌توانند رشد کنند و برخی از آن‌ها در دهانه مقعد پخش شوند. زگیل‌های مقعدی معمولاً رنگ پوست هستند و از لحاظ ظاهری با جوش‌های مقعد متفاوتند.

عکس زگیل‌ مقعد

درمان این عارضه به اندازه و تعداد زگیل‌ها بستگی دارد. ویروس HPV باعث اکثر موارد سرطان مقعد و تقریباً همه موارد سرطان دهانه رحم می‌شود و به همین دلیل درمان زگیل مقعدی بسیار مهم است.

مطلب پیشنهادی: درمان زگیل تناسلی با لیزر

کیست‌ها یا غدد چربی

زمانی که توده‌های چربی در زیر پوست تشکیل می‌شوند، یک برآمدگی نسبتا نرم ایجاد می‌کنند که به راحتی با لمس جابجا می‌شود. این کیست‌ها یا غده‌های چربی دردناک و خطرناک نیستند اما در صورتی که برایتان آزاردهنده‌اند، می‌توانید با جراحی برای درمان آن‌ها اقدام کنید.

کیست مویی (سینوس پیلونیدال)

یکی از عارضه‌هایی معمولا با جوش مقعدی اشتباه گرفته می‌شود، کیست مویی است. این عارضه بر اثر برگشت فولیکول مو به زیر پوست ایجاد می‌شود و به دلیل واکنش سیستم ایمنی بدن، بعد از مدتی یک آبسه عفونی در دور آن شکل می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: درمان کیست مویی با لیزر

عکس کیست مویی

بعد از ایجاد عفونت، بیمار درد و ناراحتی زیادی را به خصوص هنگام نشستن احساس می‌کند. عفونت کیست مویی پیش رونده است و تنها راه درمان آن جراحی یا لیزر برای تخلیه عفونت و ضایعات زیر پوست است.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر مطمئن نیستید که این برآمدگی جوش مقعدی است یا هموروئید یا بیماری دیگر، حتما با پزشک مشورت کنید. درمان جوش به روش اشتباه ممکن است نه تنها وضعیت شما را بهبود بخشد، بلکه ممکن است منجر به عوارض جانبی ناخواسته شود.

جوش باید پس از رعایت بهداشت خوب و استفاده از درمان‌های بدون نسخه برای چند روز محو شود. اگر این اتفاق نیفتد، یا برجستگی های بیشتری را مشاهده کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید.

درمان جوش مقعد

اگر جوش‌های مقعدی به مرور زمان و خود به خود از بین نروند، نیاز به مداخله پزشکی برای تخلیه آن‌هاست. توصیه می‌کنیم که از تلاش برای تخلیه جوش‌ها بدون مشورت با پزشک پرهیز کنید. در اینجا روش‌های خانگی، دارویی و جراحی و لیزر جوش مقعد را شرح می‌دهیم که با توجه به وضعیت و شرایط شما پزشک بهترین روش را پیشنهاد می‌دهد:

درمان خانگی

روش‌های زیر می‌تواند به درمان خانگی جوش مقعد کمک کند:

  • پوشیدن لباس‌ زیرهای راحت و نخی
  • کمپرس گرم
  • رعایت بهداشت ناحیه و دوش گرفتن مرتب
  • اگر پوست ناحیه مقعد بیش از حد خشک است می‌توانید از مرطوب کننده مناسب استفاده کنید
  • استفاده از عسل روی ناحیه آبسه

درمان دارویی جوش مقعد

برخی از این داروها توسط دکتر برای از بین بدن جوش مقعد توصیه می‌شود:

  • داروهای آنتی بیوتیک
  • صابون‌ها و پمادهای لایه بردار
  • ژل‌های ضد عفونی کننده
  • کرم‌های رتینوئیدی
  • بنزوئیل پراکسید برای از بین بردن باکتری‌های ناحیه

تخلیه جوش مقعد با جراحی

گاهی جوش‌های مقعد عمقی و همراه با چرک هستند و برای درمان نیاز به جراحی و تخلیه توسط پزشک دارند. درمان این عارضه با جراحی معمولا به صورت سرپایی و در مطب پزشک انجام می‌شود و ممکن است داروهای آنتی بیوتیک هم برای پیشگیری از عفونت بعد از جراحی تجویز شود.

جوش مقعد در کودکان هم به وجود می آید؟

جوش مقعد در کودکان هم زیاد دیده می‌شود و از علل شایع آن می‌توان به حساسیت، عرق سوز شدن و تعویض دیر به دیر پوشک دانست. همچنین مسدود شدن غدد مقعدی و تشکیل آبسه مقعدی در کودکان هم شایع است.

سوالات متداول

2
دیدگاه بگذارید

avatar
200
  Subscribe  
Notify of
محمد
محمد

جوش مقعدی می تونه تبدیل به بیماری خطرناک شه؟