بواسیر چیست؟

بواسیر چیست؟ علائم و ۸ علت هموروئید در مردان و زنان

بیماری بواسیر یا همورئید نوعی تورم یا گشاد شدن رگ های ناحیه مقعد است، که در حال حاضر مشکل بسیاری از افراد جامعه می باشد. میزان ابتلا به این بیماری خصوصا در افراد بالای ۴۵ سال رو به افزایش است و تنها راه پیشگیری از هموروئید داشتن سبک زندگی و تغذیه سالم است.

اگر می خواهید بدانید که بواسیر چیست و چگونه بوجود می آید؟ در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی کامل علت، علائم، نحوه تشخیص، عوارض و راه‌های درمان این عارضه بپردازیم:

مطلب مرتبط: درمان بواسیر با لیزر بدون عمل جراحی و نیاز به بستری

هموروئید چیست؟

بیماری بواسیر یا هموروئید (hemorrhoid) بر اثر ایجاد تورم در ناحیه عروقی مقعد ایجاد می شود و نوعی واریس وریدی به حساب می آید که در ناحیه مقعد و رکتوم ایجاد می‌شود.

رگ های دیواره مقعد معمولا به علت ایجاد فشار از حالت طبیعی خود خارج می شوند و در قالب بیماری هموروئید بروز پیدا می‌کنند. البته ممکن است بیماری هموروئید در رگ های داخل یا خارج کانال مقعد ایجاد شود که در ادامه به توضیح کامل آن ها خواهیم پرداخت.

طبق آمار بیشتر از نصف مردم در طول زندگی خود به این عارضه دچار می شوند اما احتمال ابتلا به آن در افراد بالای ۵۰ سال بیشتر است.

البته باید در نظر داشته باشید که احتمال بروز این بیماری در سنین مختلف وجود خواهد داشت و عامل سن تنها یکی عوامل تاثیرگذار در ابتلا به هموروئید می باشد.

مشاوره جهت تشخیص سریع هموروئید

اگر گمان می‌کنید که به هموروئید دچار شدید، می توانید از طریق واتساپ با مشاوران درمان لیزر در ارتباط باشید.

علائم بواسیر یا هموروئید

علائم بواسیر با توجه به میزان پیشرفت بیماری و نوع آن می تواند در هر فردی به شکل متفاوتی بروز پیدا کند.

ممکن است هر فرد با توجه به میزان پیشرفت بیماری و همچنین نوع هموروئیدی که به آن مبتلا شده، علائم متفاوتی را تجربه کند. بسیاری از افراد مدت هاست که به این بیماری دچار شده اند اما از آن بی اطلاعند و زمانی متوجه بواسیر می‌شوند که علائم آن نمایان شوند.

Hemorrhoids often don’t cause pain. However, sometimes external hemorrhoids can form a blood clot on the skin. This is known as a thrombosed hemorrhoid. Internal hemorrhoids can also prolapse. That means they won’t retract back into the anus. Both prolapsed and thrombosed hemorrhoids can cause significant pain.

معمولا بواسیر در ابتدا باعث درد نمی شود اما گاهی اوقات هموروئید خارجی می تواند به شکل لخته خون و هموروئید ترومبوزه نمایان شود که در این وضعیت درد زیادی ایجاد می‌کند. هموروئید داخلی هم می تواند دچار پرولاپس شود و از مقعد بیرون بزند و درد ایجاد کند.

www.healthline.com

در ادامه با رایج ترین علائم هموروئید که در بسیاری از مبتلایان مشترک است آشنا می شوید:

  • خونریزی مقعدی یا مشاهده خون در مدفوع یا روی دستمال توالت
  • احساس درد هنگام دفع یا نشستن
  • تورم، قرمزی و التهاب مقعد
  • تورم یا زائده گوشتی در اطراف مقعد
  • احساس دفع ناکامل مدفوع
  • خارش یا سوزش مقعد که کمتر رایج است و در مراحل پیشرفته تر بروز پیدا می‌کند
علائم هموروئید

علائم را جدی بگیرید و فورا اقدام کنید

حتی اگر یک یا دو مورد از نشانه های بواسیر را مشاهده می‌کنید، برای معاینه و تشخیص از طریق تلفن زیر می‌توانید اقدام کنید.

علت بواسیر

با توجه به اینکه اعصاب و عروق زیادی در ناحیه رکتوم و مقعد وجود دارد، این بخش از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است و ایجاد فشار زیاد یا ضربه میتواند منجر به بروز عارضه های نشیمنگاهی مثل هموروئید شود. در ادامه شایع ترین علل بواسیر را بررسی خواهیم کرد:

  • یبوست طولانی که به عنوان اصلی ترین علت هموروئید شناخته می شود
  • اسهال مزمن
  • رابطه مقعدی
  • بارداری و زایمان در زنان
  • زور زدن زیاد در توالت
  • عدم مصرف فیبر و مایعات کافی
  • داشتن اضافه وزن و چاقی
  • بلند کردن وزنه های سنگین

انواع بواسیر(هموروئید)

همانطور که در بالا اشاره کردیم، عروقی که منجر به بواسیر یا اصطلاحا باباسیل می شوند ممکن است در دیواره (داخل رکتوم) و یا در خارج و اطراف مقعد ایجاد شوند.

بنابراین انواع این عارضه شامل بواسیر خارجی، داخلی، خونی و ترومبوزه است که هر یک را بطور جداگانه توضیح خواهیم داد:

بواسیر داخلی

ایجاد فشار و آسیب دیدگی در رگ های دیواره داخلی مقعد با نام بواسیر یا هموروئید داخلی شناخته می شود که می‌تواند منجر به بیرون زدگی شود. هر چقدر شدت این بیرون زدگی بیشتر باشد، گرید بیماری بالاتر است و اقدامات درمانی باید زودتر صورت گیرد.

انواع گرید هموروئید

هموروئید داخلی درجه۱

هموروئید داخلی درجه یک حالتی است که عروق داخل رکتوم متورم شده اند و هنوز این تورم به اندازه ای نیست که رگ ها از مقعد بیرون بزنند.

درجه ۲

در گرید دو بواسیر داخلی رگ های متورم و آسیب دیده گاها و بخصوص در زمان دفع از مقعد خارج می‌شوند اما خود به خود به سر جای خود برمی‌گردند.

بواسیر داخلی درجه ۳

در این درجه از بیماری رگ های هموروئیدی از مقعد بیرون می زنند (بیرون زدگی بواسیر) و برای بازگشت به داخل مقعد به یک نیروی خارجی نیاز دارند.

درجه ۴

در گرید چهار بواسیر داخلی، عروق بیرون زده به هیچ عنوان به داخل مقعد بر نمی‌گردند و باید جراحی شوند.

بواسیر خارجی

بروز آسیب یا پارگی در رگ های اطراف مقعد یا رکتوم هم بواسیر خارجی نامیده می شود که باعث ایجاد برآمدگی و التهاب شده و معمولا علائم دردناک تری نسبت به نوع داخلی این عارضه ایجاد می‌کند.

هموروئید ترومبوزه

ترومبوز یا ایجاد لخته خون در بواسیر خارجی است که معمولا بسیار دردناک است و در ابتدا باید خون لخته شده در آن توسط پزشک تخلیه شود.

بواسیر خونی

وقتی شدت آسیب دیدگی عروق در هموروئید داخلی و خارجی زیاد باشد، دچارخونریزی می گردد که این عارضه بسیار شایع است. در این حالت شما به هموروئید خونی دچار شده اید.

هموروئید یا بواسیر خونی

عوارض بواسیر

در جواب به این سوال که آیا بواسیر خطرناک است؟ باید بگوییم که بواسیر را نمی‌توان جزء بیماری‌های خطرناک و کشنده دانست اما اگر این بیماری مزمن و دردناک شود، فرد مبتلا دچار عوارض بواسیر خواهد شد که معمولا در طولانی مدت اتفاق می افتد. این عوارض شامل موارد زیر است:

  • پرولاپس یا بیرون زدگی مقعد یکی از عوارض هموروئید است که در نوع داخلی اتفاق می‌افتد
  • ترکیدن بواسیر (زخم بواسیر) و ایجاد خونریزی زیاد که معمولا درد زیادی برای بیمار ایجاد می‌کند
  • اگر خونریزی هموروئید طولانی شود منجر به ایجاد کم خونی در فرد می شود
  • عفونت و ایجاد زمینه برای بروز عارضه های نشیمنگاهی دیگر

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

مشاهده هر یک از علائم خونریزی مقعدی، درد، خارش، تغییر رنگ مدفوع و غیره نشانه این است که زمان مراجعه به پزشک فرا رسیده و باید تشخیص عارضه را به عهده او بگذارید.

بسیاری از مبتلایان هموروئید که در مرحله اول با خونریزی مواجه می‌شوند، آن را به عارضه هایی مثل سرطان روده و مقعد ارتباط می دهند. علت شایع خونریزی مقعدی بیماری هموروئید است اما معاینات و آزمایشات پزشکی تنها راه تشخیص قطعی عارضه شما است.

یکی از نکات بسیار مهم که همیشه روی آن تاکید داشته ایم و بیش از ۵۰ درصد از نتیجه درمان هموروئید به آن وابسته است، انتخاب پزشک است.

حتما برای تشخیص و درمان بیماری به دکتر متخصص بواسیر که تجربه و مهارت کافی در این زمینه را دارد مراجعه کنید.

پزشک متخصص با انجام مراحل زیر بیماری شما را تشخیص می دهد:

  • بررسی سوابق بیماری شما و همچنین علائم دقیقی که اخیرا تجربه کرده اید
  • معاینه مقعدی با وارد کردن انگشت برای بررسی هر زائده غیر عادی در داخل کانال رکتوم
  • اگر پزشک با معاینه فیزیکی قادر به تشخیص نباشد، به سراغ معاینه دیجیتال مقعد با استفاده از پروکتوسکوپ یا آنوسکوپ می رود

مشاوره درمان لیزر

برای تعیین وقت مشاوره و معاینه در درمان لیزر می‌توانید از طریق شماره زیر با کلینیک تماس بگیرید.

روش‌های درمان

عارضه نشیمنگاهی بواسیر فقط با روش های پزشکی به طور قطعی و ریشه ای درمان می‌شوند، زیرا برای برطرف شدن این بیماری باید رگ های مبتلا به بیماری و متورم هموروئیدی بطور کامل حذف شوند.

نحوه درمان هموروئید

روش های مختلفی برای درمان این عارضه مورد استفاده قرار می گیرد که هر یک نتایج، مزایا و معایب خود را دارد:

درمان هموروئید با لیزر 

عمل لیزر هموروئید یکی از بهترین و پیشرفته ترین روش های درمان این عارضه در سال های اخیر شناخته شده که نتایج موفقیت آمیز و قطعی به همراه دارد.

طی این عمل جراحی سرپایی، با استفاده از اشعه لیزر و بدون اینکه بیمار خونریزی و دردی احساس کند زائده را حذف می‌کنند.

درمان بواسیر با لیزر با استفاده از بی حسی موضعی انجام می شود و برای درمان انواع هموروئید کاربردی است.

اگر از تیغ جراحی و اتاق عمل می ترسید، تنها راه درمان بواسیر با لیزر بدون عمل جراحی و نیاز به بستری است که در کمتر از نیم ساعت شما را از این بیماری خلاص می‌کند.

درمان دارویی 

گفتیم که انتخاب روش درمان به نوع و میزان پیشرفت بیماری بستگی دارد و استفاده از دارو و پماد برای درمان هموروئید خفیف و کاهش علائم آن کاربرد دارد. بنابر این توانایی درمان هموروئید حاد را نخواهد داشت.

ممکن است پزشک استفاده از داروهایی مثل پماد یا شیاف آنتی هموروئید، هیدروکورتیزون، نیتروگلیسیرین و یا سایر داروهای آنتی بیوتیک را برای شما تجویز کند.

مسئولیت استفاده از این داروها بدون تجویز پزشک کاملا به عهده خود بیمار است.

درمان خانگی، سنتی و گیاهی 

اگر بعد از یک هفته استفاده از روش های درمان خانگی مثل حمام سیتز، کیسه یخ و مصرف فیبر و غیره بیماری شما روبه بهبود نبود؛ حتما به پزشک مراجعه کنید.

روش های خانگی به هیچ عنوان روش مطمئنی برای درمان این بیماری به شمار نمی‌روند.

سوالات متداول

دیدگاه بگذارید

avatar
200
  Subscribe  
Notify of