شقاق یا فیشر مقعد به ایجاد ترک در دیواره خارجی یا داخلی مقعد گفته میشود. این ترک در ناحیه ای حساس و پر از اعصاب ایجاد میشود. ترک شقاق در ابتدای بروز، تنها پوست اطراف مقعد را شکاف میدهد اما پس از گذشت زمانی در اثر عدم درمان این شکاف عمیق تر شده و به عضله مقعد میرسد. از این مسئله میتوان نتیجه گرفت درمان خانگی شقاق تنها در مراحل ابتدایی امکان پذیر است.
البته قطعی ترین راه درمان شقاق با لیزر است که بدون بیهوشی و در کمتر از نیم ساعت انجام میشود.
روشهای درمان خانگی شقاق
شقاق ممکن است در هر فردی را در هر سنی و یا هر جنسیتی به وجود آید. عامل شقاق را می توان وارد آوردن فشار بیش از اندازه به این ناحیه از بدن معرفی کرد. غالباً عامل شقاق، یبوست و اسهال مزمن است که فشار بسیار زیادی را به این ناحیه وارد کرده و موجب بروز ترک میشود. در ادامه به معرفی راهکار های درمان خانگی شقاق مقعدی می پردازیم .
کمپرس یخ
یکی از راهکار های ساده برای کنترل درد شقاق استفاده از کمپرس یخ است، زیرا یخ می تواند با کاهش جریان خون در این ناحیه به بهبود سریع درد کمک نماید. از طرفی قرار دادن یخ بر روی مقعد در کنترل و کاهش خونریزی نیز موثر است. هرگز یخ را به طور مستقیم بر روی موضع قرار نداده و از یک پارچه استفاده کنید.
حمام سیتز
حمام سیتز یا نشیمن شامل قرار دادن ناحیه مقعد و کفل ها در آب نسبتاً گرم است. در این روش درمان خانگی شقاق، بیمار باید روزی ۲ الی ۳ مرتبه حداقل برای ۱۵ دقیقه در آب گرم بنشیند. این روش موجب بهبود عملکرد رودهها و عروق خونی در این ناحیه شده و در درمان شقاق بسیار موثر است. همچنین باید گفت بهترین زمان استفاده از حمام سیتز بعد از اجابت مزاج است.
رژیم غذایی
همان طور که قبلا ذکر شد، مهمترین عاملان بروز شقاق مقعدی ابتلا به یبوست مزمن و مداوم هستند. بهترین راه برای درمان خانگی شقاق مقعدی نیز برطرف کردن عامل بیماری است. درمان یبوست رابطه ای مستقیم با بهبود عملکرد روده از طریق تغییر در رژیم غذایی است. یعنی بیمار بایستی برای درمان شقاق خود در ابتدا مصرف خوراکی های حاوی فیبر را به رژیم غذایی خود بیافزاید. فیبر از جمله موادی است که در بدن قابل تجزیه و هضم نبوده که در نتیجه در روده مانده با افزایش حجم مدفوع از یبوست جلوگیری می نماید. از خوراکی های دارای فیبر می توانیم به انواع میوه ها، سبزیجات و حبوبات اشاره کنیم.
مصرف کافی آب
قرار دادن آب در رژیم غذایی و هیدراته نگه داشتن بدن جزئی اساسی درمان شقاق است، زیرا مصرف آب در کنترل حرکات روده و نیز بهبود یبوست موثر است. حداقل میزان آب مصرفی برای هر فرد در طول روز ۸ لیوان می باشد است که البته می توانید مصرف آب میوه های حاوی فیبر را نیز جایگزین آب کنید.
برخی از نکات مهم که با رعایت آنها می توان به درمان شقاق کمک نمود :
- رعایت بهداشت مقعد و شستشوی آن بعد از اجابت مزاج
- خشک کردن مقعد با دستمال یا حوله نرم
- پرهیز از دستمالهای مرطوب و یا خشک و خشن
- پرهیز از زور زدن در توالت
- اجتناب از نشستن یا ایستادن به مدت طولانی
- پرهیز از نشستن بر روی سطوح سخت
- استفاده از بالش های دوناتی شکل برای نشستن
- مصرف ملین های طبیعی مثل پسلیوم
مدفوع من بدون زور زدن دفع نمیشه و موقع دفع هم خیلی درد دارم چیکار باید بکنم
درد موقع دفع احتمالا به دلیل ابتلا به بیماریهای شقاق یا هموروئید هست که لازمه حضوری برای درمانش مراجعه کنید
تلفن ۰۲۱۸۶۰۸۴۹۷۳
سلام من مدتی است که قرص مزالازین و شیاف مزالازین استفاده میکنم حالا چند روز است موقع دفع خون با مدفوع میاید یا بعد از دفع خون روشن میاید میاید
سلام
باید حضوری برای بررسی علت مراجعه کنید و همچنین مصرف شیاف رو قطع کنید