ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) شایع ترین عفونت ویروسی ناحیه ی تناسلی و عفونت مقاربتی (STI) است که انواع و تیپ های مختلفی دارد. عفونت های HPV معمولاً در طی چند ماه پس از ابتلا، خود به خود از بین می روند و بخش کمی از عفونت ها با انواع خاصی از HPV می توانند به ویژه برای خانم ها خطرناک باشند؛ همچنین این عارضه باعث سرطان دهانه رحم و گردنه رحم شوند.
سرطان دهانه رحم چیست؟
سرطان دهانه رحم در سلولهای دهانه رحم رخ می دهد که در ۹۰ درصد موارد ناشی از عفونت HPV می باشد. دیگر عوامل خطر این بیماری شامل مواردی همچون: سیگار کشیدن، سیستم ایمنی ضعیف بدن، قرص ضد بارداری خوراکی، شروع رابطهٔ جنسی از سنین پایین و داشتن میشود، اما این عوامل اهمیت کمتری دارند.
انواع کم خطر ویروس HPV باعث ایجاد زگیل پوستی ، زگیل تناسلی و سایر اختلالات غیر طبیعی پوست می شود. در صورتی که تیپ های پر خطر آن منجر به بسیاری از تغییرات سلول های رحم می شود که در نهایت ممکن است منجر به توده سلولی شود.
این بیماری به دلیل تقسیم سلولی غیرطبیعی در دهانه رحم و تبدیل به توده های بافتی به نام تومور ایجاد می شود که از طریق جریان خون و سیستم لنفاوی به سایر اعضای بدن مانند مثانه، روده که مجاور این قسمت هستند؛ گسترش پیدا می کنند.
در سراسر دنیا، سرطان دهانهی رحم چهارمین عامل بیشترین موارد سرطان و همچنین عامل بیشتر مرگها از سرطان در زنان است.
علائم سرطان رحم
این بیماری در مراحل اولیه به طور کلی هیچ نشانه و علائمی ایجاد نمی کند اما در موارد سرطان پیشرفته دارای علائم زیر می باشد:
- خونریزی واژن پس از رابطه جنسی
- ترشحات واژن آبکی و خونین که ممکن است بوی ناخوشایند داشته باشد.
- فشار و درد شدید در لگن
- احساس درد در هنگام ادرار
در صورت بروز علائم گفته شده حتما به پزشک مراجعه کنید.
علت ابتلا به سرطان دهانه رحم
- چندین شرکای جنسی: هرچه تعداد شرکای جنسی شما بیشتر باشد خطر ابتلا به hpv در شما افزایش می یابد.
- فعالیت جنسی زودرس: رابطه جنسی در سنین پایین خطر ابتلا به HPV را افزایش می دهد.
- داروی پیشگیری از سقط جنین: مصرف دارویی بنام دی اتیل استیل بیسترول (DES) ممکن است خطر ابتلا به یک نوع مشخص از سرطان دهانه و گردن رحم به نام آدنوکارسینوما را افزایش می دهد.
- سایر عفونتهای مقاربتی (STI): ابتلا به سایر STI ها – مانند کلامیدیا ، سوزاک ، سفلیس و HIV / AIDS – خطر ابتلا به HPV را افزایش می دهد.
- سیستم ایمنی ضعیف: اگر سیستم ایمنی بدن در اثر سلامتی دیگری ضعیف شده باشد و HPV داشته باشید ، احتمال دارد به سرطان دهانه رحم مبتلا شوید.
- سیگار کشیدن
- بارداری و زایمان های متعدد
- کمبود ویتامین A ، C و اسید فولیک
نحوه تشخیص سرطان دهانه رحم
شناخت علائم این سرطان در مراحل اولیه در تشخیص زودهنگام و انجام درمان مناسب موثر بوده و می تواند به میزان قابل توجهی بیماری را بهبود بخشد.
پاپ اسمیر: یک آزمایش غربالگری برای تشخیص ساده و بدون درد با نمونه برداری از سلول های داخل یا اطراف رحم برای شناسایی سلول های غیر عادی می باشد.
آزمایش DNA HPV: از این آزمایش برای تشخیص نوع پر خطر یا کم خطر hpv استفاده می شود و برای افرادی که تست پاپ اسمیر آنها غیرعادی است توصیه می شود.
کولپوسکوپی: یک آزمایش ساده که به وسیله کولپوسکوپ سلول های رحم بررسی می شود و برای افرادی که در آزمایش پاپ اسمیر آنها مورد مشکوکی دیده شده توصیه می شود.
کورتاژ تشخیصی دهانه رحم: خراش دهی و نمونه برداری برای بررسی و آزمایش سلول های دهانه رحم
عوارض سرطان دهانه رحم در اثر ویروس HPV و زگیل تناسلی
بسیاری از انواع HPV باعث ایجاد زگیل های پوستی شایع می شوند، که ممکن است آزار دهنده باشد اما به طور کلی بی ضرر است.
اما در صورتیکه زگیل تناسلی، درمان نشود ممکن است باعث جریان غیر طبیعی ادرار در مردان شود (در صورت وجود زگیل در مجرای ادرار).
انواع HPV که باعث ایجاد زگیل تناسلی می شوند با سرطان ارتباط ندارند ، اما برخی دیگر از انواع HPV که باعث غشای مخاطی و تغییر در تقسیم سلولی می شوند در نهایت می توانند منجر به توده سلولی شوند.
انواع HPV با ریسک بالا می تواند باعث شود:
- سرطان دهانه و گردنه رحم
- سرطان وولوار
- سرطان واژن
- سرطان آلت
- سرطان مقعد
- سرطان پشت گلو
دیدگاه بگذارید