آیا عمل جراحی فیستول تنها راه درمان این بیماری است؟ میدانیم که این بیماری در واقع ایجاد نوعی حفره یا مجرای غیر طبیعی بین دو عضو از بدن است. همچنین بیشترین میزان شیوع این بیماری در ناحیه مقعد و رکتوم بوده و وقتی بین قسمت انتهایی روده (رکتوم) و دیواره مقعد اتصال ایجاد میشود، فرد به فیستول مقعدی مبتلا شده است.
مشاهده التهاب و تورم در اطراف مقعد، احساس درد، خارش و خونریزی مقعدی از علائم فیستول است که بیمار ممکن است آنها تجربه کند. مشاهده عکس فیستول مقعدی میتواند به شما کمک کند که علائم این عارضه را بهتر بشناسید. اما برای تشخیص دقیق و قطعی بیماری، باید به پزشک مراجعه کنید تا معاینات بالینی انجام شود.
فیلم عمل فیستول(فیستولومی)
در زیر فیلم عمل فیستولوتومی را مشاهده میکنید که طی آن عفونت ایجاد شده در مجرای بیماری کاملا تخلیه میشود:
روشهای عمل جراحی فیستول
به طور کلی بیماری فیستول با عفونت همراه است و گاها بیماران شاهد ترشح چرک هستند، بنابراین استفاده از دارو و روشهای خانگی تأثیر چندانی در درمان فیستول نخواهد داشت. راهی که معمولا برای از بین بردن عفونت و مجرای ایجاد شده در این بیماری توسط پزشک پیشنهاد میشود، عمل فیستول است.
گزینههای مختلفی در درمان پزشکی این بیماری وجود دارد که شامل روش لیزر فیستول یا جراحی به روش های قدیمی است. با در نظر گرفتن شرایط بیمار و هزینه عمل یک گزینه به عنوان درمان قطعی بیماری انتخاب میشود. در ادامه این مقاله روشهای جراحی فیستول را یک به یک بررسی خواهیم کرد:
به این مقاله نیاز دارید؟ بهترین جراح فیستول در تهران
جراحی سرپایی فیستول با لیزر
در حال حاضر یکی از بهترین روشهای موجود، درمان فیستول با لیزر است که بصورت یک عمل سرپایی و در کمتر از نیم ساعت انجام میشود. لیزر هیچ یک از عوارض عمل را به دنبال ندارد و در صفحه مربوطه میتوانید اطلاعات دقیق تری از نحوه انجام این درمان را بدست آورید.
مطلب مرتبط: درمان فیستول مقعدی با لیزر در یک جلسه
عمل فیستولوتومی
فیستولوتومی یکی از پرکاربردترین روشهای جراحی فیستول است که بعد از شناسایی نوع این عارضه، جراح اقدام به برداشت بافت بیماری و همچنین تخلیه عفونت شکل گرفته در آن میکند. در حقیقت محل ایجاد بیماری بطور کامل برش داده میشود تا کاملا تخلیه شود و برای ترمیم این زخم حدودا ۲ ماه زمان لازم است.
فیستول هایی که در آن عضله اسفنکتر درگیر نیست یا کمی درگیر است، با فیستولوتومی درمان می شوند. نکته قابل توجه در جراحی این عارضه، کاهش خطر آسیب دیدن عضلات اسفنکتر است. تخصص و دقت بالای پزشک برای پیشگیری از این آسیب، از اهمیت بالایی برخوردار است و ریسک جراحی را کاهش میدهد. البته برای یک جراحی موفق موارد دیگری مثل محل قرارگیری و پیچیدگی بیماری هم بسیار مهم است.
روش ستن
در بالا اشاره شد که مجرای ایجاد شده در فیستول معمولا از عفونت پر میشود. در روش ستن با قرار دادن لوله تخلیه یا نخ بخیه در این حفره به مدت ۶ الی ۱۲ هفته به تخلیه عفونت و باز ماندن این مجرا کمک می کنند.
ممکن است بعد از روش ستن، عمل جراحی فیستول هم انجام شود. معمولا این روش برای نوع پیچیده این بیماری که بخشی از عضلات اسفنکتر را درگیر میکند کاربرد دارد.
جراحی فیستول با روش پلاگین بیولوژیکی
در این روش نوعی بافت انسانی به نام پلاگین بیولوژیکی که از روده گرفته میشود، به مجرای داخلی ایجاد شده توسط فیستول بخیه زده میشود. این پلاگین باعث ترمیم و رشد بافت جدید در ناحیه بیماری شده و منجر به بهبود و درمان آن خواهد شد. میزان موفقیت عمل فیستول در این روش ۸۰% است و نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد. به علاوه بیمار باید ریسک عوارض احتمالی بعد از عمل را هم بپذیرد.
فلپ
یکی دیگر از روش های عمل فیستول است که با استفاده از سایر بافت های بدن مثل پوست نواحی اطراف مقعد و یا بخشی از بافت روده، مجرای ایجاد شده ترمیم میشود. ریسک عود مجدد بیماری در این روش بالاست و به همین دلیل کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.
روش LIFT
بستن مسیر فیستول بین اسفنکتریک (LIFT) درمانی برای فیستول هایی است که از ماهیچه های اسفنکتر مقعدی عبور می کنند، جایی که فیستولوتومی بسیار خطرناک است.
در طول درمان، برشی در پوست بالای فیستول ایجاد می شود و ماهیچه های اسفنکتر از هم جدا می شوند. سپس فیستول حذف شده و از هر دو انتها بسته می شود.
ابلیشن آندوسکوپی
در این روش یک آندوسکوپ (لوله ای با دوربین در انتهای آن) در فیستول قرار می گیرد. سپس یک الکترود از داخل آندوسکوپ عبور داده می شود و برای ترمیم مسیر فیستول از آن استفاده می شود.
برای آگاهی از هزینه درمان فیستول با لیزر و سایر روشهای جراحی میتوانید به صفحه مربوطه مراجعه کنید.
مراقبتهای بعد از عمل فیستول
عمل جراحی فیستول در بیمارستان و معمولا تحت بیهوشی عمومی انجام میشود. بنابراین بیمار معمولا یک روز بعد از جراحی، از بیمارستان مرخص میشود. برای بهبودی کامل زخم بعد از عمل معمولا به چندین هفته زمان نیاز است.
بخش مهمی از درمان فیستول به مراقبتهای بعد از عمل جراحی وابسته است. بنابراین نکات زیر را به درستی رعایت کنید تا روند درمان به خوبی طی شود:
- مصرف داروهای مسکن و آنتی بیوتیک طبق دستور پزشک
- مصرف مایعات و فیبر کافی به منظور جلوگیری از یبوست
- تعویض مرتب پانسمان و شستشوی زخم جراحی
- استفاده از حمام سیتز دو یا سه بار در روز می تواند به پیشگیری از التهاب و عفونت کمک کند
- پرهیز از ایجاد فشار در ناحیه جراحی (نشستن زیاد، بلند کردن جسم سنگین و…)
- رعایت بهداشت ناحیه مقعد
- تحرک و انجام ورزش های سبک
بیشترذ بخوانید: یبوست چیست ؟
احتمال بازگشت بیماری پس از عمل چقدر است؟
بسته به اینکه از کدام روش جراحی برای درمان استفاده میشود، درصد بازگشت دوباره بیماری متفاوت است. البته رعایت مراقبتهای بعد از عمل هم در عود بیماری تاثیر زیادی دارد. تنها روشی که احتمال عود مجدد در آن نزدیک به صفر است، درمان فیستول با لیزر میباشد.
عوارض جراحی فیستول مقعدی
مانند هر نوع جراحی، درمان فیستول مقعدی با عمل جراحی هم با خطرات زیادی همراه است. شایع ترین مشکل در جراحی مجرایی که از نزدیک عضله اسفنکتر گذشته، احتمال ایجاد آسیبهای زیر در این عضله است :
- عفونت: ممکن است نیاز به یک دوره آنتی بیوتیک داشته باشد. موارد شدید عفونت ممکن است نیاز به درمان در بیمارستان داشته باشند
- بی اختیاری روده: بروز بی اختیاری در دفه مدفوع و گاز یک خطر بالقوه در اکثر روش های جراحی فیستول مقعدی است که در صورت آسیب به عضلات اسفنکتر اتفاق میافتد
- عود فیستول: فیستول گاهی اوقات بعد از جراحی عود میکند
- احساس درد تا چند هفته بعد از جراحی
- خونریزی و ترشح: مشاهده ترشح و خونریزی تا چندروز بعد از عمل جراحی معمولا طبیعی است، اما اگر ادامه دار باشد یا تشدید شود، باید این مورد را با پزشک معالجتان درمیان بگذارید
- درد
- تهوع
- ایجاد لخته خون
- حبس شدن و تجمع ادرار
- بازگشت دوباره بیماری
- تنگ شدن دریچه مقعد
سطح خطر بستگی به مواردی مانند محل قرارگیری فیستول شما و روش خاصی دارد که انجام می دهید. بهتر است با جراح در مورد خطرات احتمالی عملی که به شما توصیه می کند، صحبت کنید.
سلام من فیستول دارم دکتر گفته باید جراحی کنم کدوم روش بهتر و مطمئن تر هست
سلام
دوست عزیز روش لیزر فیستول بهترین و مطمئن ترین روش هست که احتمال بازگشت بیماری در اون بسیار پایینه و یک عمل سرپایی هست که در کلینیک ما بصورت تخصصی انجام میشه
برای تعیین وقت تماس بگیرید ۰۲۱۸۶۰۸۴۹۷۳
سلام عمل کردین ؟
به کدوم روش عمل کردین ؟ چجوری بود؟ چقدنقاهت وازعمل راضی بودین؟
سلام مادر من تازه شیمی درمانی انجام داده و الان دکتر تشخیص دادن که فیستول داره با توجه به شرایطشون نمیتونن عمل کنن میخوام بدونم لیزر فیستول رو تو این شرایط میشه انجام داد
سلام
بله دوست عزیز با توجه به شرایطشون لیزر فیستول که یک عمل سرپایی و بدون بیهوشی هست براشون بهتره
میتونید برای مشاوره و تعیین وقت تماس بگیرید ۰۲۱۸۶۰۸۴۹۷۳
سلام سه هفتس نخ ستون برام گذاشتن کی باید درش بیارم
سلام
باید کمی جابجاش کنید اما خارج کردنش توسط پزشک باید انجام بشه
سلام من سه سال پیش عمل فیستولوتومی انجام دادم الان دوباره بیماریم برگشته بازم باید جراحی کنم؟ چیکار کنم که دیگه برنگرده
سلام
متاسفانه در روشهای جراحی فیستول امکان بازگشت بیماری وجود داره
این بار روش لیزر فیستول رو بهتون پیشنهاد میدم که احتمال بازگشت بیماری در اون پایینه و سرپایی انجام میشه
برای تعیین وقت تماس بگیرید ۰۲۱۸۶۰۸۴۹۷۳
سلام من یکبار عمل فیستول انجام دادم الان دائم یبوست میگیرم چندباری هم خونریزی داشتم ارتباطی به فیستول داره؟
سلام
من احتمال میدم مشکلتون چیز دیگه ای باشه اما برای تشخیص قطعی و درمان میتونید برای معاینه حضوری مراجعه کنید
تلفن مشاوره و وقت معاینه ۰۲۱۸۶۰۸۴۹۷۳
سلام من نخ ستون گذاشتم درمان نشد مجبور شدم عمل کنم
بله لیزر یا جراحی راه های پیشنهادی هستند
سلام من عمل جراحی کردم برام کش گذاشتن حالا نمیدونم چه میشه این کش دکتردرمیاره یا باید دوباره عمل کنم براش
سلام
دوست عزیز اون نخ ستون هست که اگر عفونتتون کامل تخلیه بشه بعد از چندهفته خارج میشه اما معمولا از این روش همراه با عمل جراحی اسفنکتروتومی استفاده میشه
سلام من فیستول دارم دکتر گفته باید نخ بذارم میخوام بدونم اینجوری درمان میشه؟
سلام
روش نخ ستون در ۸۰درصد مواقع همراه با جراحی میتونه بیماری رو درمان کنه و برای درمان قطعی فیستول من روش لیزر رو بهتون پیشنهاد میدم
تماس با کلینیک ۰۲۱۸۶۰۸۴۹۷۳
سلام.اقای دکتر برا من نخ ستون گذاشته درست ۲ماه عمل کرده حالا برا من گفته اون نخ مثل اره بکشم تا اون فاصله فسیتول تا مقعد رو ببرم تا نخ از مقعد بریده بشه تا بیا بیرون میگه روش درمانی این شکلیه هر موقع اون نخ رو تکو نش میدم هروز ۳الی۴بار واقعا دردش رو نمیتونم تحمل کنم برام کمک کنید.
سلام
بله دوست عزیز ستن روش دردناکی هست و گاهی لازمه با جراحی انجام بشه
باید داروهای مسکن مصرف کنید اما من توصیه میکنم یک روش دیگه مثل جراحی یا لیزر فیستول رو انجام بدین که نتایج قطعی بگیرید و کمتر اذیت بشید
جهت تعیین وقت مشاوره و معاینه تماس بگیرید ۰۲۱۸۶۰۸۴۹۷۳
سلام کدوم دکتر عمل کرده شمارو ،منم نخ ستون داشتم بعد ۶ماه درنیومد ودوباره جراحی شدم و دکتر نخ و برداشت ولی زخم و برشم خیلی عمیقه ،زخمم بازه ،حالا نمیدونم. روند درمان چی میشه ،امروز ۱۸فروردین ۱۴۰۲ هست که من دارم پیام میزارم ،دو روز پیش جراحی شدم برای درآوردن نخ
پدر من ۷۴ سالشه و یکبار جراحی فیستول انجام داده اما بازم بعد از چندماه ترشح داره یعنی بیماری درمان نشده؟
احتمال داره بطور کامل برطرف نشده باشه یا دچار عود مجدد شده باشه
باید حتما با پزشک معالجشون درمیون بذارید. در روش جراحی فیستول احتمال بازگشت بیشتره و من روش لیزر فیستول رو پیشنهاد میدم
سلام لطفا بگید چند ردصد احتمال داره فیستول بعد از عمل جراحی برگرده
در صورت رعایت تمامی نکاتی که پزشک به شما می گوید؛ هیچ
سلام بنده ۸ماه پیش دچارآبسه مقعدی شدم که به صورت سنتی عمل شدم ولی تبدیل به فیستول پیچیده شده که گاهی همراه باخون ودربیشترمواقع همراه باترشحات است
که به تشخیص دکترجراح دچارفیستول پیچیده(کمپلکس) شدم آیابالیزر میشه درمان کرد؟؟؟واصلا درمان میشه؟؟وبهترین وجدیدترین روش برای درمانش که عود وبی اختیاری نداشته باشد کدام است ؟؟لطف میکنید خیلی زود جواب بدیدآخه شنبه۱۶مهر۱۴۰۱ میخوام برای درمانش برم وبدونم کدوم درمان مناسبترهست.
سلام
دوست عزیز درمان فیستول با لیزر بهترین راه درمان این عارضه هست که هیچ عوارضی نداره و احتمال عود مجدد بیماری در این روش نزدیک به صفر هست
من بهتون لیزر فیستول رو پیشنهاد میدم
برای مشاوره بیشتر میتونید تماس بگیرید ۰۲۱۸۶۰۸۴۹۷۳
سلام یکی از نزدیکان ما روش ستون انجام داد خیلی هم اذیت شد اما فیستول درمان نشد و در نهایت مجبور شد جراحی کنه ستون روش مناسبی نیست درسته؟
سلام
بستگی به نوع فیستول داره اما در کل روش قطعی به حساب نمیاد و معمولا ترکیبی انجام میشه
سلام من میخوام جراحی فیستول انجام بدم اما نگران عوارض بعد از عمل هستم کدوم روش عوارض کمتری داره؟
سلام
بهترین راه عمل لیزر فیستول هست که عوارض جانبی نداره و احتمال بازگشت بیماری در اون نزدیک به صفر هست. برای دریافت مشاوره و تعیین وقت معاینه تماس بگیرید ۰۲۱۸۶۰۸۴۹۷۳
دکتر به من گفته باید عمل فیستول انجام بدم خیلی میترسم از عوارضش و اینکه نمیدونم خوب میشه یا نه لطفا راهنماییم کنید
تنها راه درمان فیستول جراحی و لیزر هست و من روش لیزر فیستول رو پیشنهاد میدم که هیچگونه عوارضی نداره
برای مشاوره و درمان میتونید تماس بگیرید ۰۲۱۸۶۰۸۴۹۷۳
من جراحی فیستول انجام دادم سه سال پیش اما دوباره داره از مقعدم عفونت میاد ممکنه عود کرده باشه؟
بله احتمالش هست
سلام من یه جوش داشتم که دائم عفونت میکرد رفتم دکتر پوست گفت فیستوله و با تیغ خالیش کرد اما بازم عفونت دره باید چیکار کنم؟
سلام
درمان فیستول بدون جراحی و تخلیه عمقی عفونت و مسیر ایجاد شده امکانپذیر نیست و باید تحت نظر دکتر متخصص این جراحی یا لیزر فیستول انجام بشه
تماس برای معاینه و درمان ۰۲۱۸۶۰۸۴۹۷۳
سلام دکتر برای من ام آر آی نوشته قبل از جراحی فیستول دلیلش چیه؟
سلام
باید مسیر فیستول بطور دقیق تشخیص داده بشه که تو ام آر آی مشخصه
سلام بدون جراحی نمیشه درمانش کرد؟
سلام
خیر متاسفانه درمان فیستول فقط با جراحی و لیزر ممکنه
سلام دکتر…
حدود ۹ ماه پیش آبسه مقعدی داشتم که جراحی کردم. ولی ۳ ماه بعد جراحی مجدد عود کرد و دکتر گفت تبدیل شده به فیستول.
الان حدود ۶ ماهه که لیزر کردم. ولی همچنان درد دارم و وقتی رو به بالا میخوابم انتهای ستون فقرات و بخشی از باسنم بی حس میشه. مجبورم به پهلو بخوابم.
لطفا راهنمایی بفرمایید. با تشکر
سلام
دوست عزیز بجز درد علائم دیگهای هم دارید؟ و اینکه مهمه فیستول از چه نوعی بوده؟
لازمه مجدد تحت نظر دکتر معالجتون باشید ممکنه آسیبی به بافت اطراف رسیده باشه
سلام دکتر مادر من عمل فیستول انجام دادن چندماه پیش الان بازم درد تو مقعد دارن دلیلش چیه
سلام
باید بررسی بشه احتمال آسیب به مقعد یا عود مجدد فیستول وجود داره که بدون معاینه نمیشه تشخیص قطعی داد
سلام دکتر یکی از دوستان ما عمل فیستول کرده و الان بی اختیاری گرفته ریسکش زیاده؟
سلام
جراحی فیستول گاهی با ریسک بی اختیاری همراهه و من روش لیزر فیستولو بهتون پیشنهاد میدم
سلام همسر من دکتربراش عمل فیستول تجویزکرده چون خیلی دیربه پزشک مراجعه کرده خیلی بزرگ شده دکترگفته بالیزرنمیشه بایدجراحی کنه واقعانمیشه بالیزر ممنون میشم جواب بدین چون وقت برای جراحی معین شده
سلام
جراحی و لیزر فیستول برای همه انواع این بیماری انجام میشه و میشه با لیزر هم بیماری رو برطرف کرد
اتفاقا لیزر فیستول عوارض جراحی هم نداره اما اول باید معاینه بشه