بیماری های مقعد

شناخت بیماری های مقعدی و درمان بیماریهای نشیمنگاهی در خانه

بیماری های مقعدی یا نشیمنگاهی نیز مانند سایر بیماری هایی که افراد به آنها مبتلا می شوند بوده و نیاز به شناخت و بررسی پزشک متخصص دارند. بسیاری افراد با بی توجهی به علائمی همچون اجابت سخت، درد در ناحیه مقعد یا حتی خونریزی های روی دستمال بی توجهی می کنند؛ اما باید بدانید، این علائم نیز به اندازه سایر علائم و بیماری های بدن خطرناک بوده و به هیچ عنوان نباید آنها را نادیده گرفت.

پس در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با انواع مختلف بیماری های مقعدی و بهترین روش درمان آنها آشنا شویم. 

بیماری مقعدی چیست؟ 

امروزه بیماری های مقعدی یا نشیمنگاهی به دلیل سبک زندگی و فعالیت های افراد، شیوع پیدا کرده است. ناحیه نشیمنگاهی ما انتهایی ترین بخش دستگاه گوارش یا همان رکتوم و مقعد است. به طور کلی به بیماری هایی که رکتوم و مقعد را تحت تاثیر خود قرار می دهند، بیماری مقعدی گفته شده و می بایست آنها را جدی گرفت. برخی از انواع این بیماری ها که ممکن است آنها را بشناسید عبارت اند از: هموروئید یا بواسیر، کیست مویی، شقاق، زگیل مقعدی، فیستول، آبسه و … این بیماری ها هر کدام به طریق خاصی با بروز علائم باعث درد و ناراحتی افراد می شوند. 

معرفی انواع بیماری های مقعد

بیماری های مقعد دارای انواع مختلف عفونی و غیر عفونی می باشند که در اثر عوامل متعددی به وجود می آیند. یکی از اصلی ترین علت هایی که بیشتر افراد را دچار بیماری های نشیمنگاهی می کند، یبوست شدید است باعث فشار و آسیب می گردد. در ادامه با برخی از شایع ترین بیماری های مقعدی آشنا خواهیم شد. 

هموروئید 

هموروئید یا بواسیر، از شایع ترین بیماری های ناحیه نشیمنگاهی می باشد که در اثر یبوست یا فشار وارد بر این ناحیه به وجود آمده و باعث بروز درد و تورم  در افراد می گردد. تورم عروق درون رکتوم و مقعد باعث ایجاد این بیماری گشته و ظاهری شبیه به یک گوشت بیرون زده به همراه دارد. 

بواسیر دارای دو نوع خارجی و داخلی است که ابتلا به هرکدام از دو نوع این بیماری علائم و عوارض منحصر به فرد خود را دارد. 

شقاق 

شقاق مقعدی یا فیشر نیز دیگر بیماری شایع مقعدی است که فرد در آن دچار مشاهده ترک یا زخم های کوچک در دور دهانه یا اطراف مقعد شده و سوزش و درد شدیدی را متحمل می شود. فیشر نیز دیگر بیماری است که در اثر مشکلات گوارشی از جمله اسهال یا یبوست به وجود آمده و سوزش شدید، خارش و حتی خونریزی به همراه دارد.

عکس از بیماری های مقعد

فیستول

فیستول یک بیماری عفونی و بسیار خطرناک است که در اثر ایجاد مجرای عفونی در بین دو بافت بدن ایجاد شده و باعث بروز درد، سوزش، خارش، بوی بد مقعد و حتی خروج ترشحات عفونی می شود. این بیماری معمولا در ناحیه مقعدی و از درون غدد مقعدی تا سطح پوست ایجاد و با روشهایی نظیر لیزر یا انجام عمل جراحی قابل درمان خواهد بود. 

بیشتر بخوانید: نحوه درمان فیستول مقعد

آبسه مقعد

آبسه مقعدی  دیگر بیماری عفونی ناحیه نشیمنگاهی می باشد که از جوش مقعدی حاد تر و از فیستول مقعد خفیف تر است. بی توجهی به درمان آبسه یا جوش های عفونی مقعد می تواند باعث ایجاد فیستول در افراد شود. این عارضه دردناک نیز دارای علائمی همچون مشاهده ترشحات عفونی، درد، بوی بد و خونریزی بوده و به نیازمند بررسی و معاینه متخصص دارد. 

بیرون زدگی یا پرولاپس

پرولاپس رکتوم یا بیرون زدگی روده نیز دیگر عارضه ای است که در اثر بیرون زدن راست روده یا رکتوم به وجود آمده و ظاهر دردناک و شبیه به هموروئید دارد. البته باید بدانید این دو بیماری به طور کلی با یک دیگر متفاوت بوده و ممکن است تنها ظاهری مشابه داشته باشند. همچنین عواملی چون زور زدن، زایمان طبیعی، کهولت سن از دلایل بروز این بیماری خواهند بود.

زگیل مقعد 

به جرات می توان گفت یکی از خطرناک ترین و دردناک ترین بیماری های ناحیه مقعدی، زگیل مقعدی است که  در اثر ابتلا به ویروس اچ پی وی، یا همان ویروس زگیل تناسلی به وجود آمده و خطرناک جدی به همراه دارد. این ویروس تنها با تماس پوستی و برقراری رابطه جنسی به انتقال یافته و تنها روش درمان آن نیز انجام لیزر است.

 هماتوم مقعد 

هماتوم مقعدی، یک بیماری نه چندان خطرناک اما قابل توجه بوده که در ناحیه اطراف مقعدی به چشم می خورد. این عارضه دارای علائمی همچون کبودی یا بنفش شدن پوست، تورم و احساس داغی در ناحیه داشته و گاهی حتی درد نیز به همراه دارد. 

عکس هماتوم بیماری مقعدی

علائم بیماری نشیمنگاهی

علائم همه بیماری های مقعدی معمولا با درد نمایان می شود؛ البته در برخی از بیماری هایی نظیر هموروئید داخلی بیمار بدون احساس درد، دچار خونریزی یا پس از مدتی بیرون زدگی میشود؛ علت آن نیز داخلی بودن نوع بیماری می باشد. به طور کلی علائم شایع بیماری های نشیمنگاهی عبارت اند از: 

  • درد ناحیه مقعد و رکتوم 
  • خونریزی پس از اجابت مزاج (مشاهده خون در مدفوع یا دستمال کاغذی)
  • احساس تورم و سوزش شدید 
  • تورم یا قرمزی پوست 
  • احساس خروج ترشحات عفونی از مقعد 

بد نیست بدانید که علت بیشتر بیماری های مقعدی نیز ناشی از مشکلات گوارشی افراد و تکرر یبوست و اسهال  است. اسهال و یبوست به دلیل وارد کردن فشار به ناحیه مقعدی می توانند باعث تحریک اسفنکتر ها یا پوست بدن فرد  شده و در نتیجه بیماری های این چنینی به وجود آورند. 

روشهای درمان بیماری های مقعدی 

به طور کلی نحوه درمان بیماری های مقعدی بر اساس نوع بیماری با علائم آنها دسته بندی می شوند. نوع بیماری، شدت حاد یا خفیف بودن و حتی نحوه قرار گیری بیماری های مقعد از دلایل انتخاب روش درمان شمرده می شوند. عمل جراحی با استفاده از تیغ جراحی و به روش سنتی روشی شیوه ای است که در گذشته پزشکان برای بیماری هایی نظیر بواسیر، شقاق، فیستول از آن استفاده می کردند. با گذشت زمان و پیشرفت علم و بررسی عوارض و جنبه های منفی انجام جراحی، لیزر جایگزین برای درمان این بیماری ها شده و با استقبال بیماران همراه شد. 

مزایای لیزر برای درمان بیماری های نشیمنگاهی

لیزر علاوه بر نوین و پیشرفته تر بودن نسبت به سایر روشهای درمانی دارای مزایای خوبی است که شامل موارد زیر می شوند:

  • لیزر درمانی از هزینه بسیار کمی برخوردار است 
  • بیمارانی که برای درمان بیماری های مقعدی از لیزر استفاده می کنند از دوران نقاهت کمتری برخوردار هستند 
  • بیماری به طور کامل درمان می شود و احتمال بازگشت آن بسیار کم است 
  • بدون نیاز به بستری در بیمارستان و انجام درمان تحت یک جلسه یک ساعته در کلینیک
  • عدم نیاز به  بیهوشی و متحمل شدن عوارض داروی بیهوشی