فیبر غذایی یا خوراکی جزیی از مواد تشکیل دهنده ی گیاهان است که مصرف آن در حفظ سلامت بدن به خصوص دستگاه گوارش تاثیرگذار است و حتی در برخی موارد می تواند اثرات درمانی نیز داشته باشد. این ماده غذایی توسط دستگاه گوارش انسان قابل هضم نیست ولی به تسهیل فرآیند گوارش کمک می کند. مصرف فیبر، خطر ابتلا به بیماری هایی نظیر دیابت، سرطان کولون و اختلالات قلب را کاهش میدهد و عدم مصرف این ماده مغذی خطر ابتلا به بیماری های نظیر فشارخون، بیماری های قلبی و عروقی، یبوست، اسهال و سرطان روده یا همان سرطان کولون را افزایش میدهد.
فیبر غذایی چیست؟
فیبر غذایی یک نوع ماده غذایی یا پایه گیاهی است، که اثرات مثبت بسیاری بر روی بدن دارد، فیبر در دو نوع محلول و غیرمحلول یافت می شود، در حالت محلول در آب به شکل ژل وجود دارد و هضم را تسریع می بخشد ولی فیبر نامحلول قابلیت این را دارد که تا ۲۰ برابر خود آب جذب نماید.فیبر باعث حرکات روده شده و انبساط دیواره درونی روده بزرگ را به همراه دارد. در واقع می توان گفت عملکرد آن به گونه ای است که آب موجود در روده را به خود جذب نموده و حجم مدفوع را افزایش میدهد در نتیجه در بهبود عملکرد دستگاه گوارش موثر است.
فیبر در چه خوراکی هایی وجود دراد؟
خوراکی های دارای فیبر به این شرح است:
- میوه هایی مثل آووکادو، گلابی، توت فرنگی، تمشک، بلوبری، نارگیل، انجیر و …
- سبزیجاتی مثل کنگر فرنگی، نخود فرنگی،بامیه، کدو، کلم بروکسل، شلغم و …
- حبوباتی مثل لوبیای سیاه، نخود، لوبیاچیتی، لپه، عدس
- دانه های خوراکی مثل آجیل، تخم کتان، دانه های چیا، کینوا
فواید فیبر غذایی برای بدن
مهمترین فواید ذکر شده برای فیبر به این شرح است:
- سلامت قلب
- تنظیم قند خون
- حساسیت های خوراکی و آسم
- افزایش طول عمر
- بهبود عملکرد دستگاه گوارش
- پیشگیری از سرطان
- استحکام استخوان ها
- سم زدایی بدن
- درمان یبوست
- کاهش وزن
فیبر غذایی نامحلول چیست
فیبر نامحلول در آب حل نمی شود، ولی قابلیت جذب آب به میزان زیاد را دارد به گونه ای که قادر است در حدود ۲۰ برابر وزن خود، آب جذب نماید، از همین روی این فیبر در روده تجمع کرده و علاوه بر تنظیم سطح PH روده، در افزایش حرکات آن نیز موثر است. فیبر نامحلول مواد سمی موجود در روده را از بدن دفع نموده و در پیشگیری از بیماری هایی نظیر دیورتیکل و بواسیر ( هموروئید) موثر است، زیرا که این نوع فیبر به عنوان منبع غذایی برای باکتری های روده به شمار نمی رود و در نتیجه باکتری ها نمی توانند رشد کرده و تکثیر شوند و توليد گاز روده اي يا نفخ کنند. آجیل، دانههای خوراکی، سیبزمینی، میوهی با پوست و میوههای سبز از منابع این نوع فیبر به شمار می روند.
فیبر غذایی سلولز و انواع آن
سلولز مولکولی بزرگ است که از هزاران رشته تشکیل شده است، این مولکول یکی از انواع فیبر های نامحلول است که ساختار اولیه دیواره سلولی گیاهان را تشکیل میدهد،فیبر سلولز توسط روده بزرگ انسان قابل هضم نمی باشد و روده آن را بدون تغییر دفع می کند، این نوع ماده فاقد هر گونه کالری است و غذا به حساب نمی آید. انواع فرم های سلولز به این شرح است:
α – سلولز: این فرم از سلولز در محلول ۱۷٫۵ درصد از هیدروکسید سدیم در ۲۰ درجه سانتیگراد حل نمیشود.
β – سلولز: β – سلولز در این محلول حل شده اما به محض اسیدی کردن محلول تهنشین میشود.
γ – سلولز: در محلول ۱۷٫۵ درصد هیدروکسید سدیم حل میشود اما با اسیدی شدن محلول تهنشین نمیشود.
همی سلولز: این نوع سلولز در دیواره سلول های گیاهی یافت می شود.
دیدگاه بگذارید